A pokol hőmérséklete

A következő kérdés a "University of Washington" kémiai szakának egyik ZH-ján ténylegesen előfordult:

A Pokol exotermikus (hőt ad le), vagypedig endotermikus (hőt nyel el)? Válaszát bizonyítsa is!

A legtöbb diák állítását Boyle Törvényével próbálta igazolni (a gáz lehűl, ha tágul, illetve felmelegszik, ha sűrűsödik), vagy ennek valamilyen változatával.

Volt azonban egy diák, aki ezt írta:

Először is, azt kell tudnunk, hogy hogyan változik a Pokol tömege. Tehát, tudnunk kell, hogy milyen sebességgel érkeznek új lelkek a Pokolba, illetve milyen sebességgel hagyjak el azt.

Azt gondolom, hogy bizonyosan feltehetjük, hogyha egy lélek egyszer bekerült a Pokolba, sosem fogja elhagyni. Ebből következően egyetlen lélek sem hagyja el a Poklot.

Azt illetően, hogy mennyi lélek érkezik a Pokolba, vessünk egy pillantást a világon manapság létező vallásokra.

Ezen vallások egy része azt állítja, hogy ha valaki nem hívője az adott vallásnak, akkor bizonyosan a Pokolba kerül. Mivel több, mint egy ilyen vallás létezik, és mivel az emberek nem hisznek egynél több vallásban, levonhatjuk a következtetést, miszerint minden ember illetve minden lélek a Pokolra jut.

A jelenlegi születési és halálozási arányokkal számolva arra számíthatunk, hogy a lelkek száma a Pokolban exponenciálisan nő.

Most nézzük a Pokol térfogatának változását, mivel Boyle törvényének állítása szerint ahhoz, hogy a hőmérséklet és a nyomás a Pokolban változatlan maradjon, a Pokol térfogatának növekednie kell, ahogy új lelkek kerülnek bele. Ez két lehetőséget ad:

  • 1. Ha a Pokol lassabb ütemben tágul, mint amilyen gyorsan lelkek lépnek be, akkor a hőmérséklet és a nyomas a Pokolban növekedni fog egészen addig, amig teljesen elszabadul a Pokol.

  • 2. Természetesen ha a Pokol gyorsabb ütemben tágul, mint a lelkek számának növekedése, a hőmérséklet és a nyomás csökkenni fog addig, amíg be nem fagy a Pokol.


Tehát melyik is az igaz? Ha elfogadjuk azt a posztulátumot, amit Krissy kisasszony adott nekem még gólya éveim alatt, miszerint "hamarabb lesz fagyott éjszaka a Pokolban, minthogy lefeküdjek veled". Továbbá figyelembe véve a tényt, hogy azóta sem sikerült szexuális kapcsolatba keverednem vele, következik, hogy a (2) lehetőség nem lehet igaz, és ezert biztos vagyok benne, hogy a Pokol exotermikus.

Ez az egyetlen diák kapta meg az ott szokásos jó jegyet, az "A" minősítést.

Pokol Hőmérséklet Exotermikus Endotermikus
Ezt a bejegyzést Te is gyorsan megírhattad volna fantasztikus blog bejegyzés-készítő felületünkön. Regisztrálj 10 másodperc alatt és már publikálhatsz is! Ne törődj a körülményes blog motorokkal többé!